Keresés
Close this search box.

Úticél: Ciprus. De melyik várost válasszuk? Agia Napát, Larnakát vagy Paphost?

Picture of NagyEmoke

NagyEmoke

Agia Napa strand

2022 tavaszán sikerült mind a 3 várost meglátogatnunk. Februárban 2 napot töltöttünk Paphoson, és áprilisban 4 napot voltunk a keleti parton.

Sokan mondták, hogy őrült vagyok, hogy csak 2 napra külföldre utazok a 3 éves kisfiammal – de az én felfogásom szerint a kevesebb több, mint a semmi.

Nagyon örültem, hogy 1 napot a gyönyörű tengerparton ülhettem, a 2. napon pedig meglátogattuk a város fontos helyeit. Paphos nem túl nagy, ezért a látnivalókat 1-2 nap alatt meg lehet nézni.

Egyik fő látványossága a paphosi erőd, amely a 13. században épült. A kikötőben található, a felső szintről különleges panorámában lehet részünk. Egyfelől rálátni a városra, míg a másik oldalról a tenger veszi körül. Valaha Paphos védelmére volt hivatott, de használták börtönként és só raktározására is az idők során, végül 1935-ben emlékművé nyilvánították.

A másik fő nevezetessége a városnak az Agia Solomoni katakombája, mely félúton található Kato Paphos kikötője és a paphosi bevásárlóközpont között. A kikötőtől rövid, tízperces sétával megtaláljuk.

Paphos legnagyobb temploma, az Agioi Anargyroi templom a Kings Avenue bevásárlóközpont közelében található, könnyen felismerhető a vörös tetőjéről.

De amit a legjobban élveztem, az a hosszú tengerparti sétány volt, az egyik oldalon a szebbnél szebb hotelekkel, a másikon pedig a morajló tengerrel.

Áprilisban 4 napra a keleti partra utaztunk, két napot Agia Napán és két napot Larnakán töltöttünk. Érdekes élmény volt 9 év után visszamennem arra a helyre, ahol korábban 3 évet éltem. Elsétáltam az apartman előtt, ahol korábban laktam, élmények sora villant be a fejembe. Ennyi év után egy régi kollégám úgy köszönt rám az utcán, mintha tegnap látott volna utoljára, ami nagyon jó érzés volt.

Kisgyerekként falun nevelkedtem, akkor még el sem tudtam képzelni, hogy egyáltalán eljutok külföldre, de azt sem gondoltam volna, hogy több országban is élek majd.

Ez is jól mutatja, hogy soha ne mondd, hogy soha!

Cipruson áprilisban is sikerült „leégnem”, mert 5 órát „élvezkedtünk” a kisfiammal a tengerparton.
Ezért már a tavaszi utazásokhoz is ajánlom a naptejet.

Mi fért bele a 4 napba?

A larnakai reptérről előre lefoglalt minibusszal mentünk Agia Napára, ahol már aznap este megnéztük a kikötőt, és sok nyuszis és tojásos képet csináltunk, mivel épp az ortodox húsvét ünnepe volt.

Másnap reggel elmentünk megnézni a kolostor romjait, a mellette lévő gyönyörű szökőkutat, valamint az új templomot. A templom melletti kis játszóteret sem lehetett kihagyni. Ezután megmutattam Liamnak a bárnegyedet, ahol régen a mamija bulizott. Érdemes kisgyerekkel is elsétálni oda a bulik kezdete előtt, mert nagyon érdekes bárokat találunk ebben a negyedben: Castle Club, Titanic, Pirates Dance Bar, Bedrock, Senior Frog’s, Jungle Bar, Hollywood Boulevard Dance Bar.

Délután elmentünk fürödni a kikötő mellé, de ha valakinek több ideje van, akkor érdemes elmennie a gyönyörű, homokos Nissi Beachre.

Este, amikor már minden fényben pompázik, a Luna Park nyújt igazán jó szórakozási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak. Van ott óriáskerék, hullámvasút, mindenfajta sergő-forgó-kilövő játék.

Számos éttermet, fagyizót, ajándékboltot találunk az utcán sétálva. Ha közértet keresünk, akkor a Plust és a Best Buyt érdemes felkeresni.

Agia Napáról busszal könnyen eljutunk a szomszédos, gyönyörű Protarasra, de a kikötőben is számos hajókirándulás közül választhatunk (1-4 órásak). A kicsik biztosan örülnek majd a Yellow Submarine-nak (sárga tengeralattjáró), Nemonak vagy a kalózhajónak. A fiatalok a partihajón bulizhatnak 4 órát, a felnőttek pedig befizethetnek 4 órás kényelmes hajóutakra.

Ha valaki több napot tartózkodik Agia Napán, érdemes befizetnie a Famagusta Ghost Town (Szellemváros) utazásra. Famagusta Ciprus legnagyobb kikötővárosa volt, azonban 1974 óta a kikötő nem üzemel. A város az Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár állam területén, a török megszállási övezetben fekszik.

De miért is szellemváros?

Ciprus görög lakosai a török invázió idején, 1974-ben menekültek el, amikor Famagusta városa török ellenőrzés alá került, és a város azóta is elhagyatott maradt. Ciprus 2 részre szakadt: az északi, török részre és a déli, görögre.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy érdemes-e Larnakán nyaralni, ha minden Agia Napán van?
A válaszom: igen.

9 évvel ezelőtt fél évet éltem ebben a városban, kíváncsi voltam, hogy mennyit változott, de mondhatnám, hogy semmit. Sőt még a kávézótulajdonosokkal is megismertük egymást a híres Finikoudeszen, ami nem más, mint Larnaka híres, pálmafákkal szegélyzett sétánya, ahol számtalan étterem, bár, taverna, kávézó várja a látogatókat.

A sétány kezdeténél megcsodálhatjuk a város jachtkikötőjét, ha hajókirándulásra szeretnénk menni, akkor abból is tudunk itt válogatni. A sétány végén találjuk a tengerparti erődöt, amelyet az oszmánok kezdtek el építeni a 16. században, ma pedig Larnaka Középkori Múzeumának ad otthont.

A sétányról jobbra fordulva, pár utcát felfelé sétálva a csodálatos Szent Lázár-templomot találjuk, a környéken igazán hangulatos régi típusú házakat láthatunk.

Larnaka közelében érdemes felkeresni a sóstót, amely 5 különféle vízimadár költőhelye, hiszen Larnaka Ciprus egyik legjelentősebb vándorlási útvonalán fekszik. Évente mintegy 5.000-12.000 flamingó tölti itt a telet.

Larnakát szívesen ajánlom kisgyerekes családoknak, akik a hotelekhez közeli, aranyhomokos tengerparton szeretnének sütkérezni, pancsizni vagy a kicsikkel játszani. A part puha homokos, és a tenger lassan mélyül.

Tökéletes lehet egy hosszú hétvégére, ha szívesen úsznál a tengerben, vagy ha szeretnéd kipróbálni a frissen kifogott halakat vagy tenger gyümölcseit.

A város nevezetességeit 1-2 nap alatt be lehet járni, viszont innen interbuszokkal pár euróért eljuthatunk Agia Napára, Nicosiába és Limassolba.

A reptéri busz a Finikoudeszről indul, kb. 20 perc a menetidő, és 3 euróba kerül a jegy.
Mi szuperül éreztük itt magunkat a kisfiammal, ha egy mediterrán szigetre vágysz, akkor egyszer Te is látogass el ide, hiszen áprilistól október végéig remek az idő.

Picture of NagyEmoke

NagyEmoke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Dubaji_sivatagban

A visszatérésem Dubajba

Eljött az utazás napja, a magyar reptéren minden simán ment. A kiutazásnál senki nem ült mellettünk a harmadik ülésen, így egészen kényelmes volt a 6 órás út, a kisfiam aludt 2 órát. A 2-es terminál Dubajban az érkezésünkkor szinte üres

Tovább olvasom »
Kövess a Facebookon is!

Költözéssel kapcsolatos tippekért kövesd az Emi költözési tanácsadó oldalamat

Ha kíváncsi vagy a könyveimre és az inspiráló posztjaimra, kövesd a
Nagy Emőke hivatalos szerzői oldalamat